Wil jij ook groeien met videocontent als strategie?

Video in je contentstrategie gebruiken wordt steeds populairder. In plaats van lange stukken tekst, een korte video met dezelfde boodschap. Dat klinkt ideaal. Maar is het ook wat voor jou? Sluit het aan op jouw doelgroep en strategieën? Dit blog vertelt je meer over hoe jij video kunt inzetten binnen je contentstrategie.

Zou je interesse hebben in een vrijblijvend adviesgesprek?

Vrijblijvend met een ervaren strateeg

Jessie Vullings

19 May, 2020

}

0 minuten

Een strategie bedenken

Aan het opstellen van een contentstrategie gaan een aantal vragen vooraf. Je kunt niet zomaar uit het niets een methode bedenken om je doelgroep aan te spreken. Je moet namelijk eerst weten:

  • wie je doelgroep is
  • waar je doelgroep zich bevindt
  • welke boodschap jij moet overbrengen
  • hoe je je video vindbaar maakt

Je moet dus eerst goed de identiteit van je eigen business hebben vastgesteld. Wat heb jij je bezoekers — oftewel je potentiële klanten — te bieden? Waarom moeten zij juist bij jou zijn? Waarom ben jij beter dan je concurrenten? En op welke problemen of vragen geeft jouw aanbod een antwoord?

Ontdek je doelgroep

Bepaal de doelgroep van jouw business. In principe doe je al je werk voor hen. Je geeft hen de mogelijkheid om een product of dienst bij jou af te nemen. Zorg er dan ook voor dat jij weet wie je wilt aanspreken.

Deze doelgroep kun je vervolgens segmenteren. Zo verdeel je je grote groep in kleinere gedeeltes. Dit kun je zien als subgroepen. Deze subdoelgroepen plaats je bij elkaar aan de hand van overeenkomende kenmerken. Je kunt bijvoorbeeld selecteren op leeftijd, interesse, geslacht, woonregio, inkomen, et cetera.

Doordat je je doelgroep in meerdere kleine ‘segmenten’ hebt opgedeeld, kun je elke subgroep apart gaan aanspreken. Je kunt je voorstellen dat oudere mensen een andere soort communicatie fijner vinden dan de jongere generatie. Om efficiënte resultaten te behalen moet je weten hoe jij je boodschap moet opstellen.

Kom erachter waar je doelgroep zit

Maar loop niet te hard van stapel. Voordat je überhaupt inzet op videocontent, wil je weten waar deze mensen te vinden zijn. Er zijn namelijk vele kanalen en manieren waarop jouw doelgroep actief kan zijn. Op basis van deze kanalen maak jij een keuze in je boodschap.

Het effect van video is namelijk veel beter als jij de boodschap afstemt op het kanaal, in plaats van andersom. Als je van tevoren een bepaalde boodschap bedenkt en die vervolgens aanpast aan kanalen zoals LinkedIn, Facebook en Instagram, kun je bij elke vervorming een stukje van je boodschap verliezen. Wellicht past dezelfde tekst bijvoorbeeld niet in een post op Instagram. En misschien is de tone-of-voice die je hanteert niet zakelijk genoeg voor een platform als LinkedIn.

Kom je er bijvoorbeeld achter dat jouw doelgroep voornamelijk op een bepaald platform te vinden is? Houd dan de regels van dit platform (tijdslimiet, tone-of-voice, jargon, afmetingen van foto’s en video’s, etc.) in gedachte als je gaat brainstormen.

Kijk ook eens naar de customer journey

In de online marketing is de customer journey een zeer bruikbare tool. Deze geeft de spreekwoordelijke reis weer die de klant maakt van eerste kennismaking met jouw bedrijf, tot het worden van een loyale klant. Hierin worden vier fases uitgelicht.

Het gaat dan om de fases touch, tell, sell en care. In al deze fases moet jij de klant op een andere manier aanspreken. In de eerste fase maakt de potentiële klant kennis met je business. Je moet dan vertellen wat er zo bijzonder aan jou is. Dit om nieuwsgierigheid te wekken en te voorkomen dat een prospect naar de concurrent gaat. Vervolgens palm je de prospect nog verder in met de meerwaarde van jouw aanbod. Welk van hun problemen worden door jouw product of dienst verholpen? En wat winnen ze ermee? In de derde fase maak je het de prospect zo makkelijk mogelijk om over te gaan tot actie (aankoop, aanvraag, download, et cetera). Eventueel gerichte aanbiedingen kun je hier tevens inzetten. De vierde fase richt zich op het onderhouden van klantcontact en zorgen dat de klant binnenboord blijft.

In je strategie kun je bepalen of je videocontent inzet in één of meer van deze fases. Het is aan te raden om dit wel te doen. Video is namelijk zeer to-the-point. Tegenwoordig zijn er voor hetzelfde aanbod vele aanbieders. Moet de potentiële klant veel moeite doen om te lezen waarom hij of zij voor jou moet kiezen? Dan haakt deze snel af en komt hij of zij niet meer terug.

Als je video op de juiste manier inzet, kun je mensen direct vanaf het begin al weten te boeien. Je zorgt er dan voor dat ze hun aandacht bij je boodschap hebben. Voorkom dat je minutenlange video’s gebruikt om bijvoorbeeld kennis te maken. Mensen willen doorgaans snel antwoord krijgen op hun vragen. Ook hier lonkt de concurrentie weer. Slaag je er niet in om de aandacht vast te houden en om mensen te interesseren? Dan zijn ze weg.

videocontentstrategie

Welke boodschap moet je overbrengen?

Wat de beste boodschap is, valt niet zomaar te zeggen. Dat verschilt enorm per bedrijf, branche, doelgroep, tijdstip, kanaal en meer. We geven je een aantal handvatten om je videocontent op te baseren.

Kijkers moeten zich kunnen identificeren

Als je weet wie je doelgroep is en waar deze te vinden is, wordt het tijd om je boodschap te vormen. Bepaal hier het gevoel dat jij wilt overbrengen. Het helpt namelijk als kijkers zich met je kunnen identificeren. Wil jij je doel bereiken door iets dat grappig is (een absurdistisch filmpje, zoals de meeste reclames van Hornbach), verdrietig is (een dierenasiel met aangrijpende beelden), of iets waar men frustratie in herkent (de yoghurt is ’s ochtends vóór het ontbijt op)?

Wees direct duidelijk

In de eerste seconden beslist een kijker of deze je video afkijkt. Heb jij dan nog niet duidelijk gemaakt wat de meerwaarde van jouw filmpje voor hem of haar is? Dan is het waarschijnlijk dat hij of zij zal afhaken. Je kunt een paar dingen doen om de aandacht te trekken. Begin bijvoorbeeld met iets absurds, iets onverwachts. Dit nodigt uit om te gaan ontdekken waar dit op sloeg. Je kunt ook een cliffhanger gebruiken. Mensen houden niet van losse eindjes en zijn geneigd het antwoord te zoeken op onbeantwoorde vragen. Als derde kun jij direct inspelen op de problemen of behoeften van de kijker. “Wil jij ook een brandschone keuken in een handomdraai?” is daar een voorbeeld van.

Extra tip: Hanteer je huisstijl in elke video

Probeer je video’s consequent in je eigen huisstijl te gieten. Draag bijvoorbeeld je bedrijfskle(u)ren, zet je logo in beeld of film steeds op dezelfde locatie of op dezelfde bank of stoel. Je creëert daarmee herkenning bij de kijker. Op de lange termijn weet hij of zij dan al direct dat het om jouw business gaat.

Hoe tijdsgebonden is jouw video?

Maak voor je eigen business de afweging of je een actuele video wilt of één die niet tijdsgebonden is. Stel, je maakt een video voor een restaurant. Kies je er dan voor om wel of niet je menu fysiek te laten zien? Als je dit wel laat zien, moet deze wel gelijk zijn aan de realiteit. Als je je menu nooit gaat veranderen, kan een drie jaar oud filmpje geen kwaad. Het is immers nog hetzelfde menu. Als je om de zes maanden een ander menu hanteert, overweeg dan om te focussen op andere facetten van je business.

Kies voor animaties als dat bij jou past

Sommige bedrijven kiezen voor het gebruik van animaties. Dit is een goede keuze en valt ook onder videocontent. Een online samenwerkingsprogramma kan haar meerwaarde waarschijnlijk beter naar voren brengen via animatie dan via video met real life beelden. Dit betekent niet deze laatste in dit geval geheel uitgesloten moet worden. Een combinatie is vaak prima mogelijk.

Houd rekening met social media en haar eisen

Zoals je waarschijnlijk wel weet zitten er miljoenen mensen op social media. Het is dus een uitgelezen kans om ook hier je videocontent op te tonen. Je hebt de potentie om veel mensen te bereiken. Houd wel heel erg goed rekening met de ‘eisen’ of ‘gebruiken’ op social media. We bedoelen daarmee dat mensen op een bepaalde manier omgaan met video.

De tijd die je krijgt om indruk te maken
Terwijl men naar beneden scrolt, krijgt jouw video (op Facebook) maximaal 3 seconden om op te vallen. Doet deze dat niet, dan wordt er weer verder gescrold. De aandachtsspanne is heden ten dage onwijs kort. Zorg daarom dat je video voldoende prikkelt om de aandacht vast te houden.

Meerderheid kijkt zonder geluid
Jij hebt laatst een mooie video geschoten waarin je de meerwaarde van je product of dienst direct uitlegt. Maar toch doet deze het niet goed op social media. Hoe kan dat? Een grote factor zal zijn dat jouw video zonder geluid wordt afgespeeld. Zonder toegevoegde ondertiteling wordt je boodschap niet gehoord en wordt er weer verder gescrold. Stop dus altijd moeite in het ondertitelen van je video’s. Altijd!

Remarketing: zeer effectief op de juiste manier

Remarketing is het opnieuw aanspreken van mensen die al eerder op je website zijn geweest. Je kunt het zelfs zo specifiek maken dat je mensen ‘target’ die een product in hun winkelmandje hebben gedaan en dit vervolgens niet hebben afgerekend. Gemiddeld moeten mensen zo’n vijf à zeven keer je website hebben bezocht alvorens zij een aankoop bij je doen. Gerichte remarketing videocontent kan er voor zorgen dat een bezoeker weer vaker terugkomt op je website.

Lidmaatschap voor speciale toegang tot jouw videocontent

Niet alle video’s die jij inzet binnen je bedrijf moeten de focus op snelheid hebben. Je kunt ook prima scoren als je videocontent aanbiedt als exclusief onderdeel van een membership. Zo kun je bijvoorbeeld webinars geven of andere waardevolle informatie delen als mensen zich abonneren op jouw platform. Hoewel je deze video’s niet per se inzet als marketingmiddel an sich, horen ze wel bij de meerwaarde die jij je klanten biedt.

Kies de juiste inhoud voor het juiste moment

Een stukje terug noemde ik de customer journey al, het model van de vier fasen. Gebruik dit ook bij het kiezen van je boodschap. Heeft de persoon nog nooit van jou of je bedrijf gehoord? Dan is de kans klein dat deze direct overgaat tot een aankoop na het zien van je video. Een aanbieding doen heeft dan niet altijd zin. Wel kun je jezelf en je bedrijf kort voorstellen en jouw meerwaarde voor de potentiële klant belichten. De volgende video’s richt je dan op waarom jij een betere keuze bent dan je concurrenten (tell), hoe zij makkelijk tot koop kunnen overgaan (sell) en een actie speciaal voor klanten (care). Zo spreek je de juiste personen op de juiste momenten aan met de juiste boodschap.

Hoe maak je je video vindbaar?

Uit je videocontentstrategie is gebleken waar voor jou de meeste potentie ligt. Is dat op social media? Is dat op je website? Of misschien is dat wel op YouTube.

Werk van A tot Z met een goede voorbereiding

Bepaal goed wat het verschil is tussen je video’s op verschillende kanalen. Stel jezelf voor dat jij als potentiële klant de videocontent van jouw bedrijf tegenkomt. Is de informatie per kanaal dan voldoende om geïnteresseerd te worden? En bedenk dat je op meerdere platforms een video van je bedrijf tegenkomt (zowel op YouTube als op social media, bijvoorbeeld). Sluiten deze dan goed op elkaar aan? Vertellen ze dezelfde boodschap? Hanteren ze dezelfde huisstijl? Is de meerwaarde van het aanbod gelijk bij beide video’s, of zit er een verschil in? Elke frustratie of opmerking van een prospect is een mogelijke afhaker. Zorg dus dat deze video’s zo goed mogelijk op elkaar inspelen.

Je videocontent op social media

Via dit platform kun jij een grote fanbase opbouwen. Een voordeel van social media is dat het kan werken als een sneeuwbaleffect. Mensen delen en liken elkaars berichten, waardoor de kans dat nieuwe mensen in contact komen met jouw bedrijf zeer aannemelijk is. Een nadeel ervan is dat het tijd kost om het te onderhouden. Als je er aan begint, moet je zorgen dat je doorzet. Als een bezoeker in april jouw profiel bezoekt en ziet dat je laatste post uit januari is, dan zal deze denken dat je niet meer actief en dus niet meer relevant bent. Een tip hier is om gebruik te maken van een contentkalender. Hierin werk je van tevoren uit wat je gaat posten, op welk kanaal, met welke boodschap, op welk tijdstip en waarom. Het posten kun je dan ook nog automatiseren met behulp van verschillende tools.

De website als grondlegger

Met de gebruikelijke marketing zoals SEO, SEA, display advertising en linkbuilding (en meer…) kun jij jouw pagina met de videocontent vindbaar maken voor het grote publiek. Houd in je navigatiestructuur rekening met deze contentsoort. Zo kan deze snel gevonden worden en geeft de video snel antwoord op de vragen van bezoekers. Door deze pagina als marketingpagina in te zetten, zorg je dat mensen direct al op je website zijn. Zijn zij geïnteresseerd, dan kunnen ze direct verder rondkijken in je online omgeving. Via social media moeten ze die (extra) stap bewust maken door op een link te klikken.

YouTube als derde wondermiddel

Iedereen weet dat Google de nummer één zoekmachine is. Niet iedereen weet dat YouTube daarop volgt. Uiteraard kan YouTube op meerdere manieren gebruikt worden. Zowel voor grappige kattenfilmpjes voor privé, als handige tutorials voor zakelijke doeleinden. Je kunt met je video zeker goed gaan scoren op YouTube. Ten eerste kan iedereen (als je de instellingen tenminste zo instelt) je video zien. Daarnaast kun je perfect SEO toepassen op YouTube. De titel, de videobeschrijving en de tags die je toevoegt bieden een mooie kans om je zoekwoorden op te nemen. Uiteraard mag een link naar je website in de videobeschrijving dan niet ontbreken.

Veel mogelijkheden: de keuze is aan jou

Zoals je hebt gelezen is videocontent niet een kwestie van ‘even leuk een filmpje maken en dat online gooien’. Er moet wel degelijk een strategie achter zitten. Je moet — voor jezelf — kunnen uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt in videocontent, aan te spreken doelgroep, kanaal en meer.

Je zult echter zien dat videocontent jouw business een enorme boost zal geven. Door video juist in te zetten trek je meer bezoekers naar je website. Vervolgens kun je deze met de juiste inhoud overtuigen van jouw meerwaarde. Je spoort hen aan tot het ondernemen van actie. Een persoonlijke boodschap werkt daarbij altijd goed. Mensen hebben (onbewust) altijd behoefte aan contact met andere mensen. Videocontent voorziet daar in en brengt de juiste boodschap ook nog eens snel over.

Bel of app: 0616369804
Mail: yael@omcbase.nl

Wil je scoren met video?

Samen gaan we kijken naar de beste manier om video in te zetten voor jouw business. Zo behaal jij de doelen die we samen gaan opstellen.