De resultaten van het optimaliseren
Je video optimaliseren voor YouTube en Google is van groot belang; je maakt deze content uiteraard niet voor niks. Plezier en motivatie zijn grote drijfveren bij het creëren van je video’s. En dat moet ook zo blijven. Maar als je gemiddeld tien views per video hebt, ga je je afvragen voor wie je het precies doet. Bezig zijn voor een publiek is in dit geval vele malen fijner. En dat publiek vergroot je door te optimaliseren.
Hoe dan?!
Het optimaliseren van je video is niet het draaien aan één knop en direct resultaten zien. Het is een samensmelting van verschillende factoren die invloed hebben op het feit óf mensen je video zien en, als dat het geval is, in hoeverre deze aansluit op hun zoekintenties. Er is een aantal manieren om dit te realiseren.
Gebruik de handige YouTube Analytics
Natuurlijk kun jij niet in de toekomst kijken — en wij ook niet — om exact te zien hoeveel mensen jouw video’s gaan bekijken als je de optimalisaties doorvoert. Dat is altijd lastig inschatten. Reken maar dat het echter wél een verschil gaat maken. Als je het goed aanpakt, zullen meer mensen je video zien en in aanraking komen met je business. Gelukkig kun je voor het inzien van deze data YouTube Analytics gebruiken, dat te vinden is via je YouTube Studio.
Binnen je YouTube Studio dashboard kun je direct al een aantal gegevens zien over de afgelopen maand. Zo kun je zien hoeveel abonnees je hebt (gekregen), het aantal views, de kijktijd van je video’s en je opbrengst (als je ‘monetized’ bent, oftewel als je YouTube-inkomsten genereert).
Beginnen bij het begin
We gaan nu bezig met het optimaliseren van je video voor YouTube en Google. Zoals ik eerder schreef, is het hebben van gemiddeld tien views op je video’s niet geweldig aantrekkelijk. Tijd om dat aantal te verhogen. Maar waar begin je dan? Hoe zet je de eerste stappen?
Het eerste en direct het aller-, allerbelangrijkste: relevante, aantrekkelijke en inspirerende content. YouTube is onderdeel van Google. Laatstgenoemde zet bij de ranking al lang niet meer in op puur SEO-technieken. Het kijkt naar wat de ervaring zal zijn voor de gebruiker.
Tijdens alle tips moet je in je achterhoofd houden dat YouTube (en daarmee Google) de ranking grotendeels baseert op relevantie. Is jouw video relevant voor iemand die zoekt op een bepaalde term? Dan kom je hoger in de resultaten te staan. Heeft jouw video een hoge kijktijd? Dan vinden veel mensen jouw video relevant en zal YouTube je hoger zetten in de resultaten. Et cetera. Vraag je daarom altijd af of je video’s werkelijk relevant zijn voor je huidige doelgroep.
Hoe meer mensen je video zien, hoe beter deze gaat ranken. Dit werkt als een sneeuwbaleffect. De inhoud, vormgeving en uitwerking van je video moet goed zijn om dit te realiseren. Mensen die specifiek zoeken op een bepaald zoekwoord, moeten daadwerkelijk geholpen worden met jouw content. En mensen die onbewust jouw video tegenkomen, moeten genoeg ‘getriggerd’ worden om te blijven kijken. Je kunt nog zoveel optimaliseren; het begin ligt bij de video zelf. Als die niet interessant is, zullen maar weinig mensen kijken.
Denk hierbij ook aan het inzetten van professionele techniek. Gelukkig worden smartphones steeds beter qua camerakwaliteit en kun je voor een zacht prijsje een prima microfoon (met wind- of plopkap) aanschaffen. Als je personen of producten in beeld brengt, moet je zorgen voor een goede belichting. Als je werkelijk aan de slag wilt gaan met video is een investering doen in deze materialen noodzakelijk. Video’s van slechte kwaliteit zullen je imago geen goed doen.
De kijktijd van je video
Voor YouTube (en Google) is de totale kijktijd van je video een belangrijke rankfactor. Hoe langer je video’s worden bekeken, hoe relevanter deze zijn voor de kijkers in de ogen van YouTube. Logisch ook, want als mensen je video niet interessant vinden, zullen ze deze ook niet blijven bekijken.
Hier kun je gebruik van maken door je video’s langer te maken. In plaats van drie minuten kun je bijvoorbeeld een video van tien minuten maken. Je verdriedubbelt hiermee de totale kijktijd, als je ervan uitgaat dat je video in zijn geheel wordt bekeken. Let er hierbij erg op wat voor soort video je wil maken. Een filmpje waarin je een complex model, programma of iets anders uitlegt kan prima wat langer zijn. Daarmee kun je de diepte in. Voor een voorstelfilmpje daarentegen moet je niet op de tien minuten gaan zitten, dat is simpelweg te lang.
Als je twijfelt kun je beter voor een korte video gaan. De kans dat je een hoge retentie haalt (hoeveel procent van de video gekeken wordt) is meer aannemelijk op een korte video dan op een lange video. Blijkt dat er daarna nog veel vragen worden gesteld in de reacties, dan was de video wellicht iets te kort en kun je dat meenemen voor de volgende video.
Wat we je erg op het hart willen drukken is dat je niet gaat praten om het praten. Mensen hebben dat door en ergeren zich daar aan. Zorg dat je daadwerkelijk wat te vertellen hebt. Voorkom een intro en een outro van beiden twee minuten, waardoor je maar zes minuten inhoud overhoudt. En: als je één korte tip hebt om in je video te delen, is een korte video voldoende. Je kunt er dan meerdere maken en die in een afspeellijst zetten. Daar later meer over.
Persoonlijk zijn wij fan van kortere video’s, daarvoor maakt men sneller tijd vrij om ze te bekijken. Hoewel langere video’s in de ogen van YouTube wellicht beter ranken, moet je altijd je kijkers in gedachten houden. Laat de lengte van de video afhangen van datgene dat je in de video wilt behandelen. Als mensen niet bewust op zoek zijn naar informatie (lees: als ze niet bewust een tutorial opzoeken) kan een lange video afschrikken, ondanks dat deze in de ogen van YouTube wellicht beter scoort. De tijdsinvestering is voor deze mensen dan te groot.
Interesseer je kijkers en houd ze geïnteresseerd
Je kijkers geïnteresseerd houden is de crux van je retentie. Pak in de eerste seconden al de aandacht van de mensen. Wellicht laat je een preview zien van een hoogtepunt in de video, vertel je dat mensen gegarandeerd resultaat zien bij het gebruiken van jouw tips of doe je iets anders. Zorg dat mensen gemotiveerd raken om te blijven kijken. Blijf ook steeds nuttige content delen. Praat bijvoorbeeld niet zes minuten over één voordeel of tip, daardoor wordt het te langdradig en heeft de kijker niet het gevoel dat deze gemotiveerd raakt.
Zet in op interactie
Kijkers vinden het — over het algemeen — fijn als zij gehoord worden. Zet daarom in op interactie. Je kunt vragen om feedback en daar vervolgens in de reacties persoonlijk op te reageren. Als je een tutorial maakt en mensen hebben vragen in de reacties, zorg dan dat je die beantwoordt. Of vraag je kijkers welke onderwerpen zij de volgende keer behandeld willen zien worden. Zo hebben zij invloed op wat ze zelf zien en wordt het een waardevolle interactie, in plaats van slechts éénrichtingsverkeer van jou naar hen.
De binnenkomer voor je video: de thumbnail
Waarschijnlijk heb je al eerder van die term gehoord. Dat is de afbeelding die je bij een video ziet. Dit is een gigantisch belangrijke speler in het aantrekken van kijkers. Het is de binnenkomer van je video. Je hebt hierin twee keuzes: wél een aangepaste thumbnail toevoegen of dat niet doen.
Bij dat laatste wordt er willekeurig een still uit je video gepakt en ingesteld als thumbnail. Dit kan voldoende zijn. Echter heb je hier geen zeggenschap over en bestaat de kans dat er een niet aantrekkelijke still gebruikt wordt. Met een custom thumbnail kun je zelf beslissen wat mensen zien. Je maakt hiervoor een afbeelding met de juiste resolutie (1280×720).
Voorkom dat je clickbait gebruikt. Dat wil zeggen dat je een onderwerp belooft dat vervolgens niet in de video langskomt. Dit kan zowel in de thumbnail zijn als in de titel. Mensen hebben hier een hekel aan. Hoewel het aantal clicks op je video wellicht hoog zal zijn (doordat mensen denken dat dat ene onderwerp aan bod komt), zal het de retentie en je imago niet ten goede komen.
Extra tip: kijk hierbij goed naar je concurrenten. Kies je wat zij doen of wil je juist opvallen door het tegenovergestelde te doen? Je hoeft niet eens op nummer één te staan in de resultaten om te scoren. Het kan zijn dat jij op nummer drie, vier of zelfs vijf staat bij een bepaalde zoekwoord. Als jouw thumbnail vervolgens interessanter is dan die van de concurrenten boven je, zul je alsnog een hoge CTR (click through rate) ervaren. En ook dit is goed voor je ranking. Hoe meer mensen je video bekijken, hoe sneller YouTube deze markeert als relevant voor anderen met een gelijke interesse als de huidige kijkers.
De titel van je video
Een gebruiker van YouTube of Google maakt de afweging om jouw video wel of niet te bekijken op basis van de thumbnail, maar ook op basis van de titel. Heb jij een prikkelende, inspirerende of vragende titel? Dan heb je grote kans dat mensen erop klikken.
Van nature zijn mensen nieuwsgierige wezens. Door titels te gebruiken die nieuwsgierigheid opwekken zullen zij eerder geneigd zijn om te klikken. Over het algemeen houden mensen niet van onopgeloste vragen. Stel jij een pakkende vraag in je titel? Dan kan de gebruiker het lastig vinden om verder te gaan met waar hij of zij mee bezig was zonder het antwoord te krijgen op die vraag. Het resultaat is dat ze dan toch maar klikken. Grijp jij dan binnen de eerste seconden hun aandacht? Dan zijn ze geïnteresseerd en blijven ze kijken. Ook hier geldt: voorkom titels die clickbait bevatten.
Zoekwoord(en) in je titel
Jouw video heeft altijd een onderwerp. Het is belangrijk dat je een zoekterm omtrent dat onderwerp opneemt in je titel. Dit zorgt ervoor dat mensen die op dat zoekwoord zoeken, jouw video kunnen zien staan in de resultaten. YouTube vindt jouw video dan namelijk relevant (daar is-ie weer!) voor de zoeker. Door de juiste zoekwoorden te vinden (die goed scoren) haal jij veel meer kijkers binnen. Je kunt hiervoor prima de Keyword Planner van Google gebruiken. Je ziet hier hoe vaak er maandelijks op de door jou ingegeven term wordt gezocht.
Vul de beschrijving van je video
Het opnemen van je zoekwoord in de titel is een stukje SEO. Hetzelfde geldt voor de beschrijving van je video. Ook hierin kun je perfect een aantal zoekwoorden opnemen. Pak dit echter niet op de verkeerde manier aan. Met de verkeerde manier bedoelen we dat je niet puur en alleen keywords in je beschrijving zet. Dit is gebruikersonvriendelijk en YouTube zal dat daarom niet waarderen. Deel hier relevante informatie voor de gebruiker. Ga dieper in op het onderwerp of geef nog extra tips of trucs mee.
Je doet er ook goed aan om een link in je beschrijving te zetten. Soms praat je in de video over een bepaalde bron of over het gebruik van een bepaalde website. Bespaar je kijkers de moeite om deze pagina’s zelf op te zoeken. Voorzie hen van een link in de beschrijving waar ze alleen maar op hoeven te klikken. Tevens kun je natuurlijk een link naar je eigen website plaatsen. Bijvoorbeeld naar een blog of naar een dienstenpagina over hetzelfde onderwerp als waarover je video gaat.
Geef de video tags mee
Bij het uploaden van je YouTube-video kun je deze zogeheten tags meegeven. Dit zijn woorden die beschrijven waarover jouw content gaat. YouTube kan dit namelijk niet zelf raden. Deze tags worden gebruikt om relevante content te tonen aan de juiste zoekers. Als mensen zoeken op ‘SEO’ worden video’s met ‘SEO’ of ‘online marketing’ als tags getoond.
Vul deze tags waarheidsgetrouw in: zo krijg je het meest relevante publiek. Hiermee voorkom je dat mensen die je video toch niet interessant vinden je video aanklikken en waarschijnlijk direct wegklikken. Het is namelijk slecht voor je ranking wanneer dit veelvuldig gebeurt. YouTube ziet dan dat mensen binnen een paar seconden alweer bij je video weggaan en zal denken: “blijkbaar vinden mensen deze video toch niet echt interessant.” Vervolgens kun je daarom lager in de ranking gezet worden.
Zoekwoorden in de bestandsnaam en -omschrijving
Niet altijd wordt stilgestaan bij deze mogelijkheid. Toch kun je hier ook winst op behalen. In plaats van “MOV_5823.mp4” te uploaden kun je je video beter een relevante naam geven. Als je hierin een zoekwoord gebruikt, zal dit je gaan helpen om te scoren. Je vertelt YouTube namelijk dan al waar je video over gaat. Tevens kun je via de optie ‘Eigenschappen’ een beschrijving en labels aan je bestand toevoegen. Ook daar kun je relevante woorden toevoegen.
Ondertiteling
Wat erg gewaardeerd wordt door zowel YouTube als door de kijkers van je video is ondertiteling. De kijker kan een video niet altijd met geluid afspelen. Om als kijker toch te weten wat er gezegd wordt, gebruik je closed captions oftewel ingesloten ondertiteling. Soms vindt een persoon het ook gewoon prettig om mee te kunnen lezen met wat er gezegd wordt. Ook dan biedt dit de uitkomst. Als je de ondertiteling toevoegt, vertel je YouTube (en daarmee Google) tevens direct waar je video over gaat. Zo kan de zoekmachinegigant jouw video meenemen in het tonen van mogelijk relevante resultaten aan iemand die op jouw zoekwoord zoekt
Maak een playlist aan
Op je YouTube-kanaal kun je een playlist aanmaken. Deze kun je gebruiken om meerdere video’s over hetzelfde onderwerp te bundelen. Standaard wordt deze playlist automatisch afgespeeld bij het aanklikken van één video hieruit. Zo hoeft een kijker vrij weinig te doen om al deze informatie voorgeschoteld te krijgen. Dit is een ideale manier om zo relevant mogelijk te zijn en om mensen zo gericht mogelijk te helpen of te voorzien van de gewenste informatie.
Maak je kanaal aantrekkelijk
Als je op YouTube video’s uploadt, heb je daarvoor een kanaal. Daar staan je video’s op, maar daar draag je ook je huisstijl uit. Dat is tenminste de bedoeling. Op deze manier krijgt de kijker net dat beetje extra feeling met je merk of bedrijf.
Voeg bijvoorbeeld een profielfoto toe, zodat je overal herkenbaar bent. Als je ergens een reactie achterlaat, zullen mensen deze foto zien. Het is verstandig om hier je beeldmerk te uploaden. En als je vanuit een persoon communiceert, werkt je eigen gezicht uiteraard het beste. Dat maakt het extra persoonlijk.
Tevens kun je een zogeheten ‘channel art’ toevoegen. Dit is de grote banner die je bovenaan je kanaal ziet staan. Laat hier bijvoorbeeld je logo zien, samen met je slogan en je huisstijlkleuren. Zo creëer je herkenbaarheid bij je gebruikers. Elke keer als zij je kanaal bekijken, zien zij deze elementen. Hoe vaker zij deze zien, hoe beter ze deze onthouden.
In het tabblad ‘Over’ krijg je de mogelijkheid om wat over jezelf te vertellen. Maak hier ook gebruik van. Zorg dat je een persoonlijke band creëert met je kijkers. Vertel ze bijvoorbeeld wat ze kunnen verwachten op je kanaal, waarom je je bedrijf bent begonnen en waarmee je hen precies helpt. Focus op de meerwaarde van je aanbod. Daarnaast kun je hier links opnemen naar je socials. Zo kunnen mensen je gemakkelijk vinden op de kanalen die jij toevoegt.